Houtsoorten

Voor welke houtsoort gaat u? Denk hier goed over na, want deze keuze is erg bepalend voor de uitstraling van uw nieuwe trap. De meeste mensen kiezen overigens voor vurenhout. Wanneer u kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit, dan is dit een uitstekende keuze.

De locatie is in ieder geval iets om rekening mee te houden. Staat de trap binnen of buiten? Is het een trap naar zolder of vol in het zicht wanneer u de woonkamer komt binnenlopen? Daarnaast heeft elke houtsoort z’n eigen prijskaartje.

 

Vurenhout
Dit is naaldhout en daarmee een wat zachtere houtsoort. Maar liefst driekwart van de trappen in Nederland is van vurenhout gemaakt. Daarmee is dit met afstand de meest gebruikte houtsoort voor trappen. Mensen die hun trap laten bekleden, kiezen vrijwel altijd voor vurenhout. Laat je de trap niet bekleden? Werk dan in ieder geval met een krasvaste verf of lak. Zo voorkom je beschadigingen.

Grenen
Ook grenen is een naaldhout en dus een wat zachtere houtsoort. Grenen is iets geler van kleur. Vaak is de afwerking blank gelakt, zodat de kleur en de nerf van het hout goed zichtbaar blijven. Grenen trappen zorgen voor een landelijke, rustieke uitstraling.

Beuken
Dit is een lichte loofhoutsoort en behoort daarmee tot de categorie hardhout. Beuken wordt veel toegepast bij modern ogende trappen. De meest gebruikte lakkleur is in die gevallen blank. Daarnaast wordt beuken vaak gebruikt bij geschilderde trappen die veel belopen worden.

Eiken
Dit is een hardhout die vaak wordt gebruikt bij trappen. Eiken kan zowel een moderne als een klassieke uitstraling hebben. De manier van afwerken heeft in geval invloed op de kleur.
Deze kan variƫren van licht geelbruin tot donkerbruin.

Essen
Ook essen is een blanke hardhoutsoort. De houttekening is gelijk aan die van eiken, alleen wat lichter van kleur. Daarnaast zitten er minder knoesten en kwasten in essen. Deze houtsoort kan door invloed van licht wat verkleuren.

Mahonie
Een fijne nerf en mooie vlamtekening. Als je een trap ziet met deze uiterlijk kenmerken, dan heb je waarschijnlijk met mahonie te maken. Dit is een echt duurzame hardhoutsoort. Door z’n goede eigenschappen is mahonie uitermate geschikt voor het maken van trappen. Deze houtsoort geeft de trap een echt warme uitstraling.

Iroko
Dit hout wordt ook wel kambala genoemd. Het heeft een mooie goudbruine kleur die blijft, zelfs nadat de trap is gelakt. Met name voor het maken van trappen in de buitenlucht is deze houtsoort zeer geschikt. Als iroko niet wordt behandeld, dan krijgt het een grijzige uitstraling.